De predikherenkerkhof 10 bis werd gebouwd in 1890. Van de geschiedenis tot 1984 weet ik jammer genoeg niet veel.

Voordat mijn ouders het kochten woonden er diplomatenkinderen, die elk een eigen etage hadden. Eén van hen is nog eens komen kijken. Ze had er toen ze jong was zo fijn gewoond, dat ze graag nog eens binnen wilde komen. Dat mocht natuurlijk best.

Grooot

Mijn ouders kochten het pand dus in 1984. Ik was 9 en vond het huis onmogelijk groot. Mijn zusje en ik deelden een slaapkamer (voornamelijk omdat we het beide eng vonden om alleen te slapen) en gebruikte de andere (even grote) kamer als speelkamer. We hebben er hutten gebouwd, geknikkerd, we mochten er rolschaatsen. En toen we wat ouder werden, hingen we posters op van Miami Vice. Ik was op Crockett en zij op Tubbs, dat hadden we afgesproken.

Toen we met de hele familie naar Aruba verhuisden, hielden mijn ouders het huis aan en verhuurden het. Op elke etage een huurder.

Van mij

Pas in 2009 besloot ik het van hen over te kopen. Het hele huis van mij (en mijn vriend mocht er ook een beetje van hebben).

We gingen meteen aan de slag om het al mooie huis te veranderen in een prachtig huis, met respect voor de originele elementen uiteraard. Daar hebben we onze aannemer op geselecteerd (aanrader: Pos & Zanoli). Eén aannemer had het lef ons systeemplafonds aan te raden. Die werd het niet.

  • We braken de oude (jaren ’70) keuken uit en bouwden een nieuwe keuken met bar.
  • We lieten een prachtige houten vloer leggen (Jatoba)
  • We lieten de plafondornamenten restaureren
  • We lieten boekenkasten bouwen met de hand
  • We plaatsten een houtkachel (met de capaciteit om alle verdiepingen te verwarmen)
  • We lieten alle elektra opnieuw aanleggen en zorgden voor internetpunten door het huis
  • We lieten een nieuwe badkamer bouwen, met natuursteen op de vloer, een bad én een aparte douche

Tijdens de verbouwing bleven we in de woning. Mijn god, wat kan ik dat afraden. Tijdens de bouw van de badkamer, installeerde de aannemer een provisorische douche in mijn slaapkamer….direct naast mijn bed. Aaaaaaah.

Genieten op de grond

Maar goed, toen al het gesloop én al het gebouw voorbij was, hebben we (hartje zomer) de houtkachel aangestoken en op de grond genoten van onze oude/nieuwe woning. Op de grond omdat het nieuwe bankstel er nog niet was. Want zo gaan die dingen nou eenmaal.

Foto’s >>